Waarom een captcha toepassen

Waarom een captcha toepassen bij een contactformulier?

Laatst ben ik benaderd door een klant die een probleem had met zijn mailbox. Deze klant kreeg namelijk allemaal foutmeldingen van verstuurde mailberichten, maar hij had helemaal geen mail verstuurd naar deze adressen! Wat bleek…
Hij heeft, net als vele anderen, een contactformulier op zijn website staan, maar deze was niet beveiligd tegen spambots. Het gevolg, spambots gebruikten het contactformulier voor het versturen van spamberichten. Ik heb hem direct geadviseerd om zijn contactformulier te beveiligen met een captha plugin.

Een captha, wat is dat eigenlijk?

Captha, een afkorting van Completely Automated Public Turing test to tell Computers And Humans Apart, is een middel dat voorkomt Voorbeeld captcha antispambeveiligingdat een contactformulier op een website wordt gebruikt door spambots. Immers niets is zo vervelend als een inbox die volstaat met spamberichten waardoor berichten van klanten mogelijk niet gezien en gelezen worden.
Bij Captcha gaat het om een toevoegen van een extra handeling bij het invullen van een contactformulier dat een mens wel maar een spambot niet kan doen. Hierdoor wordt er een extra zekerheid ingebouwd dat het contactformulier door een mens is ingevuld. Deze handeling komt in verschillende vormen voor. Bekend zijn het oplossen van een puzzeltje, het beantwoorden van een som of het overtypen van letters. Bij de bekende CMS systemen als WordPress en Joomla! hebben meerdere plugins beschikbaar waarmee contactformulieren, maar bijvoorbeeld ook formulieren voor offerte aanvragen, worden voorzien van een captcha.

Google’s reCaptcha

Google heeft nu reCaptcha ontwikkeld. Dit is een techniek waarbij bezoekers van een website zo weinig mogelijk merken van de anti-spambeveiliging bij het invullen van een formulier. waarom captcha toepassen?Hierbij hoeft de bezoeker geen puzzel of som op te lossen of een tekst over te typen maar is het plaatsen van een vinkje al voldoende. Bij nieuwste versie is ook dat ook niet meer nodig. De antispam beveiliging is daar volledig op de achtergrond actief omdat deze geïntegreerd zit in het contactformulier.

Heeft jouw website ook een contactformulier dat nog niet voorzien van een anti- spambeveiliging, neem dan contact op met ons. Wij zorgen ervoor dat ReCaptcha ook jouw contactformulier beschermt tegen spambots.